Teletekstwinnaar Chateauroux (E28)

Gerrit Jan Beens uit Genemuiden, overwinnaar op Chateauroux

Winnaar E27

Chateauroux stond als vijfde Eendaagse Fondvlucht van het seizoen 2021 zaterdag 17 juli op het vliegprogramma van Afdeling 8 GOU. 385 liefhebbers manden samen 3.304 duiven in. Vanwege de weersomstandigheden is de vlucht een dag verplaatst en ging het konvooi pas zondagmorgen om 7.30 u los. Het werd een erg pittige vlucht met wind uit noordelijke richtingen. Het concours stond nog los tot en met maandagmorgen.

Het is de 50-jarige Gerrit Jan Beens uit Genemuiden die op deze zware vlucht op de verste afstand van de hele GOU de snelste duif draaide. Wat een geweldige prestatie! Om 18.51.49 werd 19-1265016 ‘Duivin Aniek’ geklokt. De afstand is 717 km en de winnende snelheid 1.051 m/min. Deze prestatie is ook goed voor de 4e prijs Nationaal sector 3 en was voldoende om het Eendaagse Fondkampioenschap Onaangewezen en 3e Aangewezen van heel Afdeling 8 GOU binnen te slepen.

Aniek is zoals u op de foto kunt zien een mooie kras duivin die van vaderskant afkomstig is van Jacob Draaisma uit Dronrijp en van moederskant van Henri van de Linde uit St. Jansklooster. Aniek – genaamd naar een kleindochter – lag op een nestje eieren. De duiven worden al een aantal jaren uitsluitend gespeeld op nest. Tijdens het seizoen wordt gespeeld op stenen eieren, geen jongen. Gerrit Jan is als projectleider bij een installatiebedrijf minimaal 50 uur in de week van huis. Dat maakt een ander spelsysteem momenteel niet mogelijk.

Gerrit Jan is op 11-jarige leeftijd begonnen met 6 natour jongen waarvan hij er 4 over wist te houden. Tegenwoordig ben je dan spekkoper. Gerrit Jan is de oudste van 7 kinderen. Vader Beens raakte door Gerrit Jan ook geïntersseerd in de duiven en zo speelden ze jaren samen de duiven. Tot dat Gerrit Jan werd opgeroepen voor militaire dienst in 1990. Toen nam broer Arjan Beens het samen met vader Beens over. In 1992 trouwde Gerrit Jan en is hij voor zichzelf opnieuw begonnen met duiven. In de loop der jaren is Gerrit Jan zich gaan richten op de Eendaagse Fond en niet onverdienstelijk.

In 2020 bijvoorbeeld werden op de 4 Eendaagse Fondvluchten 3 teletekstvermeldingen behaald en in 2021 is deze reeks glorieus voortgezet in Afdeling 8 GOU: Chateaudun 11e en 13/16 in de prijzen, Salbris 60e en 14/30, Vierzon 12e en 15/27, Issoudun 23e en 20/32 en tot slot Chateauroux 1e en 10/20! Goed voor het Eendaagse Fondkampioenschap van heel Afdeling 8 GOU op de verste afstand van de hele GOU. Topprestatie!

Als je deze fanatieke melker vraagt naar zijn motto op het gebied van duiven is het antwoord: ‘De cirkel moet rond zijn: Goed hok, Goede duiven en een Goede verzorging. De drive van de melker moet er zijn’, aldus Gerrit Jan.

Gerrit Jan is vorige week door Jenny Grobbe namens Afd. 8 GOU in de bloemen gezet.

Nogmaals hartelijk gefeliciteerd!

Met vriendelijke groeten,
Bestuur Afdeling 8 GOU.

Bijgewerkt op 27 juli 2021 om 20:38 uur

Scroll naar boven