Zuid: africhting 1 dag verschoven; Noord: africhting afgelast

Sportvrienden,

We hebben afgelopen dagen vanzelfsprekend de weersverwachtingen in de gaten gehouden en daarbij ook informatie bij het IWB ingewonnen. Het IWB geeft aan dat de weersverwachtingen voor dinsdag er niet best uit zien en dat voor woensdag redelijk goed weer voorspeld wordt. Op basis van deze informatie was het voorstel om de africhting één dag te verschuiven. Dus op dinsdagavond inkorven voor een africhting op woensdag. Aangezien een lossing op woensdag redelijk dicht op het inkorven van vrijdag is, heeft er ook overleg met de regio-besturen plaatsgevonden om het vliegprogramma (losstations) wat aan te passen. Hiermee wordt de mogelijkheid voor de liefhebbers gecreëerd om zelf te kiezen of ze de extra africhting op woensdag gewenst vinden of deze overslaan en vrijdag inkorven. Regio Noord heeft ons zoeven laten weten a.s. woensdag geen africhting te organiseren. Dus uitsluitend regio 3 en 4 bieden deze extra mogelijkheid tot africhten. Het aangepaste programma vindt u hier. De vrachtprijs voor de africhting zal €0,45 per duif zijn.

Let op: Regio Noord heeft dus de africhting afgelast en voor Regio Zuid 3 en 4 zal het op dinsdagavond inkorven zijn.

Naar aanleiding van het besluit over het afgelasten van de vlucht van afgelopen weekend hebben we verschillende reacties binnengekregen. De meerderheid was positief, echter een paar leden/verenigingen konden zich niet vinden in het besluit. Derhalve willen we toch een toelichting geven op het besluit.

Op basis van de weersverwachtingen en het advies van het IWB voor zaterdag hebben we dus besloten om de vlucht af te gelasten. Achteraf gezien is dit ook een goed besluit geweest. Noord Nederland heeft ’s ochtends nog vroeg kunnen lossen, maar in Zuid Nederland of België was dit niet mogelijk geweest.

Het volgende besluit welke ook in overleg de met de regio’s genomen is, was om uit te wijken naar een doordeweekse africhtingsvlucht. Hierover gaan derhalve ook de meeste bezwaren. We begrijpen zeker dat een aantal liefhebbers/verenigingen graag een klokvlucht hadden gehad op zondag voor bijvoorbeeld het nationale kampioenschap of in verband met de opbouw naar volgende week. Echter zoals al vanaf de oprichting van de Gelderse Overijssel Unie al bekend is, hebben we binnen onze afdeling te maken met zaterdag- en zondagliefhebbers. Hierin zijn wij de enige afdeling in Nederland die de belangen van de zaterdagvliegers ook in de statuten en HR hebben vastgelegd en waaraan wij als bestuur dus gehouden zijn. Dit betekent ook dat we niet op voorhand een wedvlucht op zondag kunnen organiseren. Daarnaast vanwege gelijkheid en eerlijkheid binnen de afdeling worden de wedvluchten altijd voor alle regio’s op dezelfde datum georganiseerd. Dit betekent dat een genomen maatregel dus voor de gehele afdeling geldt. Om de opbouw van de jonge duiven toch niet in gevaar te brengen hebben we gemeend om de mogelijkheid tot een extra doordeweekse africhting te creëren en de opbouw van de losstations aan te passen. Omdat we rekening moeten houden met werkende leden, hebben wij besloten om van de extra africhtingsvlucht geen wedvlucht te maken. Tevens is met deze maatregel de gelijkheid binnen de afdeling gegarandeerd en helaas betekent dit voor het nationaal kampioenschap dat de leden binnen afdeling 8 nog maar één aftrekvlucht overhouden (dus 6 van de 7 vluchten tellen).

We realiseren ons ten volle dat we met de genomen besluiten niet alle leden tevreden kunnen stellen, maar hopelijk geeft de bovenstaande uitleg toch meer duidelijkheid hierover.

Laten we hopen dat de weergoden ons de komende periode beter gezind zijn.

Met vriendelijke groeten,
Bestuur Afdeling 8 GOU.

Bijgewerkt op 27 juli 2015 om 11:55 uur

Scroll naar boven