Vogelgriep:Update NPO

Sportvrienden,

Vandaag, 9 mei, hebben wij een formele schriftelijke afwijzing ontvangen van het ministerie van LNV op ons verzoek het vervoersverbod voor postduiven op te heffen. LNV stelt dat zij na een juridische evaluatie onder de geldende Europese regelgeving geen mogelijkheid ziet om tegemoet te komen aan ons verzoek. Dat is teleurstellend maar wel consistent met hun eerdere positie in deze.

LNV doet verder de suggestie dit probleem aanhangig te maken bij de Europese Commissie via onze contacten in het Europese parlement. Deze weg hebben we eerder bewandeld (in samenwerking met LNV) in 2021 bij de totstandkoming van de nieuwe Europese transport en quarantaine regelsn. In 2021 heeft dat het gewenste resultaat opgeleverd dus die suggestie zullen we oppakken, waar mogelijk zoals destijds in FCI verband. Deze weg via onze contacten in het Europese parlement zal geruime tijd kosten dus dat gaat geen oplossing bieden voor de huidige vervoersverboden.

Omdat tijd belangrijk is gaan we in parallel een alternatief voorstel bij LNV indienen. Dat voorstel zou een vervoersverbod voor postduiven in de 3 km zone omvatten en sluiting van alle duiven inkorflokalen in de 10 km zone. We kunnen niet beloven dat dit voorstel zal worden geaccepteerd door LNV. Maar gelet het belang van de getroffen liefhebbers willen we elke mogelijkheid aanwenden.

We verwachten in de komende dagen een antwoord op dit verzoek. We houden U op de hoogte.

Zoals met het eerdere bericht mag U deze update publiceren.

Namens het NPO Bestuur

Gerard van de Aast secr. ai.

 

Bijgewerkt op 10 mei 2022 om 11:25 uur

Scroll naar boven