Vogelgriep Lunteren

Sportvrienden,

Helaas is voor de 3e keer vogelgriep uitgebroken in Lunteren. Wij betreuren dat diverse liefhebbers de komende tijd, het is nog afwachten hoelang, niet kunnen deel nemen aan de wedvluchten en dat in de inkorflokalen van de betreffende verenigingen geen duiven bijeengebracht mogen worden.

Via de hoofdpagina van de site Duivensportbond treft u, naar beneden scrollend, 12-04 Volgelgriep Lunteren lll aan. Hier vind u ook de kaart van de zone waarvoor het vervoersverbod geldt. In dit gebied liggen o.a. Barneveld, Renswoude, Kootwijkerbroek, Scherpenzeel, Ederveen, Ede en een deel van Veenendaal en Bennekom.

Wij verzoeken de secretarissen van de verenigingen in het betreffende gebied, ons een overzicht te sturen van de leden die niet mogen deelnemen aan wedvluchten. Er zullen ongetwijfeld ook leden zijn die buiten het gebied wonen en derhalve bij een zustervereniging buiten het verboden gebied kunnen inkorven.

Wat betreft de kampioenschappen is de procedure m.b.t. vogelgriep opgenomen in het informatieboek dat op de site van de afdeling staat.

Ter voorkoming van misverstanden treft u onderstaand het bericht aan dat wij ontvingen van de NPO.

Bericht NPO:

In Lunteren is voor de derde keer in korte tijd vogelgriep uitgebroken. Dit houdt in dat er een vervoersverbod is voor vogels in de drie en tien kilometer zone. (Dus ook voor duiven).

Bij omroep Gelderland is er vandaag een bericht verschenen wat bij de liefhebbers zorgt voor onduidelijkheid. zie het gedeelte van het bericht:

Uitzondering

Een deel van de omliggende pluimveebedrijven heeft nog geluk. In de regio Gelderse Vallei Zuid geldt geen vervoersverbod, omdat die na twee eerdere uitbraken in Lunteren al op slot moest. Het landbouwministerie denkt dat het risico op verspreiding daardoor klein is.

Dit bericht heeft uitsluitend betrekking op het gebied buiten de 10 kilometerzone dat valt in de Regio 10, waar alleen een vervoersverbod is voor risicovogels.

Het is heel vervelend dat er door een slechte communicatie onduidelijkheid en onvrede ontstaat onder de liefhebbers.

Met vriendelijke groet, 

  Frank Marinus (NPO)

Met vriendelijke groeten,
Bestuur Afdeling 8 GOU.

Bijgewerkt op 13 april 2022 om 18:52 uur

Scroll naar boven