Met welke browser werkt u?

De meeste mensen gaan het internet op met de browser* die op hun computer standaard aanwezig is. Dat is meestal de Internet Explorer van Microsoft.

Vanuit webmaster-oogpunt wil ik u daar graag eens iets over vertellen. Zonder al teveel technische praat uiteraard want daar zijn andere websites voor.

 

Statistisch gezien werkt 64% van u met Internet Explorer versie 7. Zo’n 29% heeft Internet Explorer versie 6 in gebruik. Firefox wordt door 6% van de bezoekers gebruikt en wat rest is verdeeld over diverse andere internetbrowsers.

 

Browser statistieken

 

Nou èn, zult u misschien zeggen. Nou, dat kan nogal wat uitmaken. Met name Internet Explorer versie 6 is bijzonder eigenwijs geweest in het accepteren van het standaard internetformaat. Voor websitebouwers is dat erg lastig programmeren en voor bezoekers is het gevolg dat pagina’s niet goed worden getoond.

 

Heeft u ook wel eens gemerkt dat onze internetpagina er rommelig uitziet? Dan werkt u waarschijnlijk met een verouderde internetbrowser zoals Internet Explorer versie 6**. Het is voor mij ondoenlijk om met al die verschillende versies rekening te houden en vandaar dat ik u wil adviseren om de nieuwste versies te gebruiken. Ook om beveiligingstechnische redenen (computervirussen/inbraak) is het verstandig om uw software bij de tijd te houden.

 

Ik begrijp wel dat dat niet voor iedereen even eenvoudig is en daarom heb ik de volgende suggestie: probeer ook eens een ander merk! U kunt namelijk heel goed meerdere soorten browsers door elkaar gebruiken.

Bent u een beetje bedreven in het installeren van software? Probeer dan Firefox of Opera als internetbrowser.

 

Heeft u niet zoveel ervaring met het toevoegen van nieuwe programma’s? De nieuwe browser van Google is bijvoorbeeld erg gemakkelijk te installeren, supersnel in het laden van internetpagina’s en hij houdt zich ook nog eens keurig aan de standaarden!

Voorwaarden: u gebruikt ‘Windows XP met servicepack 2’ of u gebruikt ‘Windows Vista’ als besturingssysteem.

 

Om een lang verhaal toch nog wat kort te houden: probeer Google Chrome eens! U kunt hem via deze link downloaden en installeren; alles wijst zich echt vanzelf maar ik zal de stappen toch even noemen:

 • klik dus op deze link
 • klik op de knop “Google Chrome downloaden”
 • klik op de knop “Accepteren en installeren”
 • klik op “Uitvoeren” (of openen) in het “Bestand downloaden-venster”
  (als uw systeem niet aan de voorwaarden voldoet dan wordt dat hier duidelijk en worden er geen wijzigingen doorgevoerd***)
 • klik op “Uitvoeren” in het “Beveiligingswaarschuwing-venster”
  • het downloaden en installeren begint automatisch
 • klik op “Start Google Chrome” in het “Welkom bij Google Chrome-venster”
  • als uw “favoriete websites” heeft in de Internet Explorer zal Chrome die overnemen
  • accepteer Google als de standaard zoekmachine tenzij u dit niet wilt

Gereed!

 

Google Chrome werkt net als andere moderne browsers met tabbladen. Zo kunt u meerdere pagina’s tegelijkertijd geopend hebben. Verder is deze browser wars van overbodige toeters of bellen en blijft er dus veel ruimte over om onze website te bekijken!

 

Ik hoop dat u wat aan deze uitleg heeft gehad. Heeft u nog vragen over dit verhaal? U kunt me altijd even emailen voor een suggestie. Heeft u problemen met de weergave van onze website en wilt u dat helpen verbeteren? Stuur mij een duidelijke omschrijving onder vermelding van het soort besturingssysteem en browser. Wellicht hebben meer mensen daar dan baat bij.

Succes!

 

*) Met het Engelse woord browser wordt een internet-bladerprogramma aangeduid.

**) De versie controleert u door in de menubalk te klikken op “Help” en “Over Internet Explorer”.

***) Vereist: ‘Windows XP met servicepack 2’ of ‘Windows Vista’

 

Bijgewerkt op 28 oktober 2008 om 21:27 uur

Scroll naar boven