Kampioenenhuldiging Afdeling 8 G.O.U. 2013

Op zaterdag 21 december zijn de kampioenen van de G.O.U. bij de De IJsselhoeve in Doesburg in het zonnetje gezet. Na de succesvol verlopen feestmiddagen van de afgelopen twee jaar hadden we als bestuur wederom voor De IJsselhoeve gekozen. Bij binnenkomst raakte je al meteen in kerstsfeer door de prachtig versierde zaal, die met een uitstekende opkomst tot de nok toe gevuld was.

Om 16:15 uur opende voorzitter Bram Scherpenzeel de middag met de volgende woorden: “Namens het afdelingsbestuur heet ik u van harte welkom op onze jaarlijkse feestmiddag. We zijn hier bij elkaar om de kampioenen van onze afdeling in de schijnwerpers te zetten en te huldigen. Want het is een enorme prestatie die u heeft laten zien om door te dringen tot de 10 besten van de hele afdeling. En wanneer u dan behoort tot de top van de 2800 leden die onze afdeling nog rijk is, dan kan dat alleen maar door het allerbeste uit uw duiven te halen met een stipte dagelijkse verzorging en met alles wat daarbij komt kijken om deze topprestaties te bereiken.”

Daarna blikte hij kort terug op de omstandigheden van het seizoen waaronder de kampioenen kampioen werden.”Zoals bijna elk jaar kunnen we ook in 2013 terugzien op een seizoen met heel uiteenlopende vliegomstandigheden. Het bijzondere van 2013 was wel een erg koud voorseizoen. De hele maand april en ook in de maand mei kwam de temperatuur tijdens de vluchten geen enkele keer boven de 15 graden, met als dieptepunt de 5de vitesse vlucht vanuit Pommeroeul/St Quentin toen met een kille NW wind de maximumtemperatuur nog geen 10 graden was. En dat op 25 mei. Pas tijdens de laatste vitesse vlucht op 8 juni toen we Chimay/Vervins vlogen bereikte de temperatuur de 20 graden en werd het een prachtige vlucht met vrijwel onbewolkt weer een NNO wind.

De dagfondvluchten kenden zeer uiteenlopende omstandigheden. De eerste vlucht Orleans begon met een vertraagde start en werd pas op maandag gelost, evenals de vlucht vanuit Blois vier weken later. De overige 3 vluchten waren de ‘echte’ zoals we ze graag zien: met kopwind, vrijwel onbewolkt weer en temperaturen tussen de 20 en 25 graden. Ook de marathonvluchten kenden alle variatie die we maar kunnen bedenken. Perigueux werd op zaterdag gelost en wel om 11.30 uur. Alhoewel formeel binnen de grenzen van middaglossing viel de eerste duif al om 1 minuut voor 7 op zaterdagavond in Beneden Leeuwen. Dit werd een gedenkwaardige vlucht met een zogenaamde snelheid van 4126 meter/min, waarover nadien veel discussie is ontstaan.

Ook de laatste marathonvlucht vanuit Bergerac gaf veel beroering. U herinnert zich nog wel dat deze vlucht een week werd uitgesteld vanwege de te verwachten tropische omstandigheden op de geplande datum. Een week later werd de vlucht dus gehouden en kende een goed verloop met de eerste duif ’s ochtends om 7.55 uur in Hattemerboek. Over de jonge duiven is al veel gezegd en geschreven. Het over het hele land toenemend aantal achterblijvers heeft al geleid tot extra aandacht voor onderzoek en maatregelen.”
Na nog een korte toelichting over het huldigingprogramma, sloot de heer Scherpenzeel het openingswoord af met nog een dankwoord richting de organisatoren van deze middag, Roel den Dulk en Jan van Gent.

Daarna werd direct overgegaan tot de huldiging van de onderdeelkampioenen, waarbij via een PowerPoint presentatie de lijst met kampioenen op een groot scherm werd getoond. Bovendien werd van elke kampioensduif een foto met prestaties op het scherm geprojecteerd. Om 18:15 uur was het tijd om te genieten van een zeer compleet warm en koud buffet. Door de obers werden de aanwezigen tafel voor tafel met muziek uitgenodigd tot de maaltijd. Toen de magen weer gevuld waren, was het tijd voor de uitreiking van de Bremanbokaal door sponsor Piet Breman. Deze bokaal gaat naar de eigenaar van de jonge duif die over Pommeroeul en St. Quentin de meeste punten heeft gehaald. Het was Tije de Haan uit Heino die met de NL13-1792135 de hoogste score behaalde (1962 punten) en daarmee voor een jaar de eigenaar wordt van deze wisselbeker. Na de Bremanbokaal kwamen de attractiewinnaars van St. Quentin en Orleans aan bod.

Tenslotte werden de generaal kampioenen snelheid gehuldigd. De hoogste eer ging naar de combinaties Joke en Martin Geven uit Voorst (1ste onaangewezen) en Hommers-v. Well uit Nijmegen (1ste aangewezen). De beste duif op de snelheid is van A. Geitenbeek uit Heelsum. De NL10-1380779 behaalde over het hele seizoen 15 prijzen waarvan 13 vluchten meetelden voor het asduivenkampioenschap. Deze kras doffer vloog dit jaar onder andere een 2de tegen 686 duiven, 3de tegen 1486 duiven, 11de tegen 916 duiven en 17de tegen 1667 duiven. Kortom een crack. De eerste drie generaal kampioenen werden tenslotte uitgenodigd om op het huldigingspodium plaats te nemen en daar onder de klanken van het Wilhelmus de hoogste eer in ontvangst te nemen.

Na nog een prachtige verlotingen werd om 21:00 uur de feestmiddag en –avond beëindigd. Terugkijkend kan geconcludeerd worden dat het een zeer gezellig huldigingsfeest was in een sfeervolle kerstambiance en een uitstekende accommodatie.

Frank Jacobs

Bekijk ook de fotoreportage en de presentatie (pdf).

Bijgewerkt op 29 december 2013 om 11:36 uur

Scroll naar boven