Kampioenenhuldiging Afdeling 8 G.O.U. 2012

Op zaterdag 15 december zijn de kampioenen van de G.O.U. bij de De IJsselhoeve in Doesburg in het zonnetje gezet. Na het succes van afgelopen jaar hadden we als bestuur wederom voor De IJsselhoeve gekozen. Bij binnenkomst waande je je al meteen in de kerstsfeer door de mooi versierde zaal. Rond 16:00 uur stroomden de genodigden binnen en bleek de opkomst nog hoger dan vorig jaar.

Om 16:15 uur opende voorzitter Bram Scherpenzeel de huldiging en heette iedereen van harte welkom. “Namens het afdelingsbestuur heet ik u van harte welkom op onze jaarlijkse feestmiddag. Na de goede reacties van vorig jaar over de accommodatie van de IJsselhoeve bij Doesburg hebben we ook dit jaar weer gekozen voor deze sfeervolle locatie. We zijn hier bij elkaar om de kampioenen van onze afdeling in de schijnwerpers te zetten. En kampioen word je niet zomaar; daar is heel wat tijd, energie en voorbereiding voor nodig.”

Daarna blikte hij kort terug op het seizoen. Want onder welke omstandigheden werden deze kampioenen kampioen.” We kunnen terugzien op een seizoen met heel uiteenlopende vliegomstandigheden. Heel vaak stond er een stevige staartwind, die hoge snelheden van meer dan 100 km/uur tot gevolg had. Van de 6 vitessevluchten was de 2de vlucht vanuit Duffel/Grimbergen de snelste en werd een snelheid van 114 km/u bereikt. De laatste vlucht vanuit Pommeroeul/Epehy werden de laagste snelheden bereikt met 69 km/u.

De Midfond verliep heel anders. Van de 7 vluchten werden er op maar liefst 4 zeer hoge snelheden bereikt van boven de 100 km/uur. De allersnelste was Peronne op 9 juli toen een ongekende snelheid van 130 km/uur werd bereikt.

Ook de dagfondvluchten kenden uiteenlopende omstandigheden. Op 3 vluchten werden snelheden van omstreeks 100 km/uur bereikt en wel op Salbris, Blois en Bourges. Orleans en Tours waren echte dagfonders zoals velen die graag zien: met wind op kop en zomers weer. De snelste duiven bereikten op deze vluchten toch nog snelheden van zo’n 70 km/uur.

Dan de marathonvluchten. Dat was een verhaal apart. Van de 6 vluchten konden er slechts 2 op de geplande tijdstippen gelost worden, namelijk Aurillac en Albi. De overige 4 moesten worden uitgesteld.

De jonge duivenvluchten verliepen ook dit jaar weer moeizaam. De eerste vlucht werd afgelast wegens het voorziene slechte weer en ook de derde vlucht vanuit Grimbergen kon niet op zaterdag gelost worden. Doordat het weer niet meewerkte en vluchten werden uitgesteld zagen we ook dit jaar het aantal ingekorfde duiven snel teruglopen, waarschijnlijk omdat veel liefhebbers de jongen verder speelden op de natour.”

Na nog een korte toelichting over het huldigingprogramma, sloot de heer Scherpenzeel het openingswoord af met nog een dankwoord richting de organisatoren van deze middag, Roel den Dulk en Jan van Gent.

Daarna werd direct overgegaan tot de huldiging van de onderdeelkampioenen, waarbij via een PowerPoint-presentatie de lijst met kampioenen werd gepresenteerd. Wederom werd van elke kampioensduif een foto met prestaties op het scherm geprojecteerd.

Om 18:15 uur was het tijd om te genieten van een zeer compleet warm en koud buffet. Door de obers werden de aanwezigen met veel bombarie en muziek uitgenodigd tot de maaltijd. Toen de magen weer gevuld waren, was de uitreiking van de Breman-bokaal.

Deze bokaal gaat naar de jonge duif die over Peronne en Quievrain (regio 1, 2 & 3) of Epehy (regio 4) de meeste punten heeft gehaald. De NL12-1246571 van Comb. Lokhorst uit Doornspijk behaalde de meeste punten (1991.2 punten) en ging daarmee met de bokaal aan de haal. Na de Breman-bokaal kwamen de attractiewinnaars van Peronne en Orleans ook aan bod.

Tenslotte werden de generaal kampioenen gehuldigd. Op de snelheid ging de grote eer naar Henk Scheffel, Elburg (1ste onaangewezen) en Harm Groeneveld, Zalk (1ste aangewezen). De beste duif op de snelheid is van Jan de Ruiter uit Teuge. De NL10-1330272 (Victor) van Jan behaalde over het hele seizoen 18 prijzen en miste geen enkele vlucht. Deze blauwband doffer vloog dit jaar onder andere een 1ste tegen 1333 duiven, 2de tegen 1170 duiven, 5de tegen 1812 duiven, 7de tegen 2260 duiven en 3de tegen 1873 duiven. Kortom een “crack”.

Na nog een prachtige verloting werd om 20:45 uur de feestmiddag beëindigd. Terugkijkend kan geconcludeerd worden dat het een zeer gezellige feestmiddag was en met veel waardering voor de locatie en het eten.

Frank Jacobs
Bekijk ook de fotoreportage en de presentatie (pdf).

Bijgewerkt op 19 december 2012 om 14:37 uur

Scroll naar boven